(34) 626 70 82 37
info@envallcooperativa.cat

L'església d'Envall


Es té notícia de l’Església d’Envall des de l’any 1.163, però ha sofert grans modificacions, restant fins avui en dia els elements d’estil barroc popular.

En la butlla del papa Alexandre III de confirmació de béns a favor del monestir de Gerri, de l’any 1164, consta l’esgésia de Sant Martí de Envalli. D’aquesta església no en tornem a tenir noticies fins el 1777, en què, com a possessió de Gerri i sota l’advocació de sant Jaume, era sufragània de Sant Feliu de la Pobleta de Bellveí, dependència que es manté en l’actualitat.

L’any 1936 membres de la FAI van cremar totes les relíquies de l’església excepte el sant i un retaule de Santa Anna, que uns devots del poble van amagar, i que es conserven a l’església parroquial de la Pobleta de Bellveí. La campana també fou portada a la Pobleta quan començà el deteriorament de l’edifici. Les últimes pintures murals rellevants es van perdre l’any 2002 quan es va esfondrar la façana sud. Es conserva un retaule en guix i altar de la postrguerra en molt mal estat, així com el baptisteri i confessionari.

L’església de Sant Jaume d’Envall es troba en un precari estat de conservació. Tres quartes parts de la coberta es van esfondrar durant la dècada dels anys noranta i la façana sud es va esfondrar l’any 2002. L’any 2004 l’ACD Envall Fosca va reconsturir la cantonada sud-oest i un arc del cor sud i va estabilitzar la estructura i cobrir els murs per aturar el deterirorament de l’edifici.